ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΙΝΟΥΣΗΣ..» ΑΠΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ..ΦΘΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Γράφει ο Πάνος Καλουδάς..

…<> Και ποίος δεν το θυμάται.. Και το τραγούδι και τον δημιουργό του.. Που και παιδί παρέμεινε.. Και φιλαράκι καλό..

…Ο πιο αγαπημένος μου.. Ο πιο τρυφερός και ανθρώπινος από τους φίλους καλλιτέχνες που έχω..Δεν μπορώ πραγματικά να περιγράψω το μέγεθος της ψυχικής του ευγένειας.

Χάνω τις λέξεις, στην προσπάθεια να βρω τις πιο αντάξιες, της περιγραφής του..

…Είμαστε φίλοι και συνεργάτες, από τα χρόνια της μεγάλης του δόξας..Γι’αυτό και μπορώ να έχω αντικειμενική εικόνα σύγκρισης.. Ναι.. Είναι πλέον μύθος..

Ή αν θέλετε.. Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του λαϊκού μας πολιτισμού.. Γιατί έγραψε έργα κλασικά κι αθάνατα.. Με πρώτο του το »Άνθρωποι είμαστε» που το έκανε επιτυχία η αξέχαστη Δούκισσα.. Και τόσα ακόμα αθάνατα τραγούδια..

…Τον έφερα στην Σαλαμίνα. Στην Κούλουρη, εκεί στους φοίνικες, για να του κάνω ένα τηλεοπτικό πορτραίτο. Και μετά τον πήγα, στα Αμπελάκια, που έχω το σπίτι μου για

να τον ξεναγήσω. Μα έλα που στην ξενάγηση, με…διόρθωνε.. Και με ξεναγούσε εκείνος.

— Ρε συ..Εδώ σ’αυτά τα μέρη μεγάλωσα.. Τα ξέρω, από πριν να γεννηθείς εσύ.

Μου είπε..Και με έστειλε αδιάβαστο..

…Ήξερα πως παιδάκι έξι-επτά χρόνων, γύρναγε στο Πέραμα με τον τυφλό πατέρα του

και έπαιζε σαν παιδί- θαύμα κιθάρα..για να μαζέψουν τα προς το ζειν.. Λίγες δεκάρες

ή κανένα πιατάκι φασολάδα.. Στην εποχή εκείνη της μεγάλης φτώχειας..

…Μα η δεύτερη πιάτσα τότε, της λαϊκής μουσικής και της ρεμπέτικης, ήταν η Σαλαμίνα, μετά τα Λεμονάδικα του Πειραιά.. Φυσικό λοιπόν να σύχναζαν με τον πατέρα του και εδώ..

…Παλιός ναυτικός ο πατέρας του, έχασε το φως του, από τις αναθυμιάσεις. Στο αμπάρι του καραβιού που δούλευε βοηθός μηχανικού..Κι από τότε στήριγμά του, ο Γιώργος..

…Με τον Γιώργο Κοινούση, μας δένουν πολλά.. Πρώτα από όλα, ο κοινός τόπος καταγωγής. Εκείνος γεννήθηκε στα Λειβάδια της Χίου.. Και γω έχω καταγωγή, από τον Κάμπο, της Χίου. Ο Γιώργος, στα πέντε του χρόνια ήρθε από το νησί, με τους γονείς του με ένα καϊκι..Μέσα σε μια μεγάλη θαλασσοταραχή. Που κόντεψε να τους πνίξει..

Ένα πολύ οδυνηρό ταξίδι, που έμεινε για πάντα χαραγμένο, σαν εφιάλτης στην ψυχή του.

Στην αρχή, έμειναν σε μια μάντρα, στο Χατζηκυριάκειο.. Με τη φτώχεια να τους σκάβει άγαρμπα την καρδιά.. Ο ναυτικός πατέρας, φορτωμένος εικόνες από τα ταξίδια, πριν χάσει το φως του, κατέγραφε τα γεγονότα της εποχής σε στιχάκια..

Τα οποία με κάποιο τρόπο τα τύπωνε και τα έπαιρνε μετά, ο μικρός Γιωργάκης στη γύρα και τα πουλούσε για λίγες δεκάρες.. Μετά έβγαινε με το γραμμόφωνο φορτωμένος, για τον ίδιο λόγο..Ενώ έγινε και πωλητής τσιγάρων, λουστράκος..Και τόσες ακόμα δουλειές

…Το πρώτο μεροκάματο του, από την μουσική, το έβγαλε,στα δέκα του χρόνια, παίζοντας ακόρντα στην κιθάρα, ,μ’ ένα συγκρότημα, πίσω από τον κινηματογράφο,»Σπλέντιτ» στο Πασαλιμάνι.. Ύστερα έμαθε ακορντεόν, όπου πλέον μπόρεσε και έκατσε σε πάλκο, στο

κέντρο του Παπαδημητρόπουλου, στο Πέραμα.. Και λίγο μετά, βρέθηκε στην ΄΄Φωλιά της Κοκκινιάς» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Μια ζωή γεμάτη ασπρόμαυρες εικόνες.. Μα και χρωματιστή δόξα..

Μέσα στη χλιδή και τις τιμές.. Που όμως ούτε στο εκατομμυριοστό του χιλιοστού..δεν άγγιξαν τον απλό και καλοπροαίρετο χαρακτήρα του Γιώργου.. Πόση δόξα αλήθεια, γνώρισε ο άνθρωπος αυτός.. Και πόση εμπειρία, μέσα στον κόσμο της νύχτας..

Κατάφερε και βγήκε αλώβητος.. Με την καθαρότητα ψυχής, ενός παιδιού. Χωρίς μουτζούρες κι αμαρτωλά στίγματα.. Καθαρός και κρυστάλλινος..Γνήσιος σαν και την λαϊκή έκφραση των τραγουδιών του..

Έχει γράψει τη ζωή του, σε βιβλίο.. Που μάλιστα του το προλόγισα εγώ..Όμως ήταν πολύ αυστηρός με τον εαυτό του.. Και άφησε πολλά θέματα απ’έξω..Ή από σεμνότητα δεν έδωσε την ανάπτυξη που τους άξιζε.. Λιτός και απελπιστικά σεμνός..

Είπα πως θα του γράψω και εγώ, τη ζωή του.. Γιατί, έτσι κι ο μύθος αυτός ξεδιπλωθεί, δεν φαντάζεσθε, πόσα έχει να διδάξει.. Δεν φαντάζεσθε τι μαθήματα προκοπής και ήθους, έχει για να δώσει.. Κλείνω με αυτό που μου είχε πει η Καίτη Γκρέυ

………………………………………………………………………….Πάνος Καλουδάς..

1) ..Η πρώτη φωτογραφία, σπίτι του, μου παίζει ένα καινούργιο του τραγούδι..

2).. Η δεύτερη, σε τηλεοπτικό στούντιο, του παίρνω συνέντευξη.

 

pdfprint

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *