…Κ. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ… »ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΗΣ 7ης ΤΕΧΝΗΣ»

…..Γράφει ο Πάνος Καλουδάς..
…Είναι εμφανής η χρονική απόσταση, των δυο φωτογραφιών..
Τις χωρίζουν κάμποσες δεκαετίες. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία θα μπορούσε να μπει ο τίτλος.»Η τέχνη σε δράση» Ενώ στην έγχρωμη..»Όταν η τέχνη ξαποσταίνει» Μετά από μια τεράστια πολυεπίπεδη προσφορά, στην μεγάλη οθόνη. Και κατόπιν στη μικρή.. Θα πρόσθετα εγώ,που ξέρω
…Είναι ο φίλος μου ο Κώστας Ιορδανίδης. Ένας από τους κορυφαίους της 7ης Τέχνης. Με τεράστια γνώση και προσφορά σ’αυτήν
Κινηματογραφιστής με απίστευτη παιδεία στην Τέχνη του Φιλμ.
Με παιδεία που του τη δίδαξε προσωπικά ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος.
Αφού από κει ξεκίνησε την γόνιμη διαδρομή του ο Κώστας
Από την Μεγάλη της Τέχνης Σχολή.την »Φίνος Φίλμ» Με Πέτρο Λύκα, Ηλία Σγουρόπουλο, Γιώργο Τζαβέλα, Ντίνο Δημόπουλο, Αλέκο Σακελλάριο, Γιάννη Δαλιανίδη.Όλους αυτούς τους σπουδαίους,που λάμπρυναν τον πολιτισμό μας Αυτοί όλοι οι κορυφαίοι, που τον αγαπούσαν, τον άκουγαν, τον εμπιστευόντουσαν. Αυτό το νέο παιδί, τότε.Το γεμάτο ανησυχίες Ζήλο,αγάπη,γνώση και άποψη. Το φτωχόπαιδο εκείνο από τα Σεπόλια. Που τον αγαπούσαν και τον υπολόγιζαν όλοι.. Το παιδί εκείνο, που είχε πια γίνει ένα με το σελιλόϊντ. Και την τέχνη εκείνη, που με τόση συνέπεια την υπηρετούσε. Ήμουν 18 χρονών,19, όταν γνώρισα τον Κώστα. Και ήταν ήδη ένας κινηματογραφιστής με πείρα. Με άποψη.Που τον ρωτούσαν και τον συμβουλεύονταν οι πιο φτασμένοι σκηνοθέτες της εποχής.
Ήταν λίγο μικρότερος μου Μα πολύ πιο έμπειρος.
Τον θαύμαζα για τις γνώσεις του στον κινηματογράφο. Και δεν το έκρυβα.
Ένα πολύ καλό παιδί. Με μια γλυκιά μανούλα, που κατάγονταν από ένα χωριό πολύ κοντά στην Άμφισσα Και που μας έκανε την πιο νόστιμη μακαρονάδα
Με σουτζουκάκια..Με αγάπη και ψυχική ευγένεια…
…Πέρασαν τα χρόνια..Σε λίγα ακόμα και το »ρολόϊ» της ζωής, θα γράψει μισόν αιώνα..Εγώ ακολούθησα άλλη πορεία Ο Κώστας έμεινε πιστός στην τέχνη που λάτρευε. Στο σινεμά. Και σήμερα δίκαια πια θεωρείται ως ένας από τους τελευταίους »εργάτες» της τέχνης εκείνης Που τα σύγχρονα μέσα την κατέστησαν »ξεχασμένη» Ο Κώστας πρόλαβε..Δημιούργησε πάνω στη μουβιόλα. Μαζί με τους μύθους εκείνους της τέχνης. Που πρόλαβε και δούλεψε την ποδοκίνητη κολέζα του αρνητικού όπως φαίνεται στην ασπρόμαυρη φώτο, Που του τράβηξε τότε ο φωτογράφος της »Φίνος Φίλμ» ο Κώστας Σακαδάκης. Σκηνοθέτης με υπέροχη αισθητική με ατμοσφαιρική ανάπτυξη και μοναδικά κάδρα. Ένας καλλιτέχνης που έδωσε στην εικόνα μια άλλη διάσταση. Γεμάτη ομορφιά και μαγεία.
Θέλω μαζί του να γράψω ένα βιβλίο, από εκείνη την περίοδο. Την δημιουργική περίοδο της »Φίνος Φίλμ» Με όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της τέχνης. Που την περάσανε στην αθανασία. Μια ιστορική καταγραφή.. Όπως την προλάβαμε και την ζήσαμε. Εκείνος σαφώς πολύ περισσότερο. Πρέπει να μείνει εκείνη η ιστορική περίοδος. Όπως έμειναν και οι ταινίες της. Που με τόση χαρά και ενδιαφέρον τις βλέπουμε και τις ξαναβλέπουμε, τόσες δεκαετίες μετά.. –Κωστή μου να είσαι καλά..
pdfprint

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *