ΑΝΤΙΟ Ennio. της καρδιάς μας…ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ..

.Γράφει ο Πάνος Καλουδάς
…Μια ακόμα νότα σίγησε. Ένα τόσο όμορφο κεφάλαιο έκλεισε
..Ναι αυτή η τόσο δημιουργική φωνή, σιώπησε. Αφήνοντας πίσω της, την πιο δυνατή της λαλιά. Τον πιο σαγηνευτικό απόηχο Ο μοναδικός Έννιο Μορικόνε.
Ο τεράστιος αυτός δημιουργός, κινηματογραφικής κυρίως μουσικής, δεν είναι πια εδώ.. Αντίο ποιητή-μαέστρο των πιο τρυφερών μας σκιρτημάτων
Αντίο Έννιο Μορικόνε. Καλό ταξίδι να έχεις προς τον κόσμο της σιωπής.
Εσύ ο τρυφερός, της πιο φωναχτής μελωδικής ιαχής. Των πιο όμορφων μελωδικών στιγμών της τέχνης Αυτής της τέχνης σου,που τόσο πολύ τόσο τρυφερά, μας έχει συνεπάρει Και τόσο βαθιά μας έχει αγγίξει.
…Μόλις προ ολίγου, μου είπε το θλιβερό γεγονός ο φίλος μου. Μα και φίλος του Έννιο και της μουσικής του. Ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, ο χαρισματικός Βαγγέλης Πιτσιλαδής. Μου το είπε με εμφανή τη θλίψη του για την μεγάλη, αν και πλέον αναπόφευκτη απώλεια.
Του μεγάλου αυτού δημιουργού που έφυγε στα 92 του χρόνια.
…Ο Έννιο Μορικόνε γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1928 στην Ρώμη. Ήταν Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και τρομπετίστας Έχει γράψει την μουσική, για πάνω από 500 ταινίες Έχει γράψει μουσική για την τηλεόραση, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής Έχει πάρει το ΟΣΚΑΡ καλύτερης και πιο πρωτότυπης μουσικής επένδυσης. Χιλιο-βραβευμένος με δεκάδες διακρίσεις, για την μουσική του. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσο Τέσαρι Σέρτζιο Κορμπούτσι, Μα και με Αμερικανούς, όπως ο Τζών Κάρπεντερ,ο Μπράϊαν ντε Πάλμα, κι άλλοι. Στην τριλογία των »δολαρίων». (»Για μια χούφτα Δολάρια»–»Μονομαχία στο Έλ Πάσο»– »Ο καλός ο κακός και ο άσχημος») Μα και πιο κλασικά έργα, που και αυτά έχουν περάσει στην Αθανασία. Όπως το »1900» και το »Σινεμά Παράδεισος» που μου θυμίζει η καλή μου φίλη Λένα Ανδριοπούλου. Συνεργάστηκε με τους τραγουδιστές Πώλ Άνκα, Μίνα, Τσέτ Μπέϊκερ Τζόαν Μπαέζ κι άλλοι. Η μουσική του για τον κινηματογράφο, θεωρείται πραγματικά κορυφαία.
Και ο Βαγγέλης Πιστιλαδής, ο καλός μου φίλος, έγραψε πολύ μουσική για τον κινηματογράφο. το θέατρο και την τηλεόραση. Ήξερε τις ιδιομορφίες και το πόσο δύσκολο είναι να γράψεις μουσική με σκοπό τον τονισμό, την ένταση, το συναίσθημα και τον χρωματισμό,μιας εικόνας Μιας κινούμενης εικόνας, όπως το σινεμά και η τηλεόραση. Γι’αυτό και τόσο θαύμαζε, τον μεγάλο αυτό δάσκαλο. Τον χειμαρρώδη Έννιο Μορικόνε Τον άφθαστο αυτόν Ιταλό δημιουργό. Με την τόσο χαρισματική και την τόσο γεμάτη πηγαία αρμονία, έμπνευση.Με την πολυδιάστατη μελωδική του επάρκεια.
…– Βαγγέλη μου, να είσαι καλά να τον θυμάσαι. Όλοι να τον θυμόμαστε, αφού τόσο βαθιά άφησε τα ίχνη του, στις καρδιές όλων μας

pdfprint

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *