.Ο ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.

…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς..
…Και πως να θεωρηθεί ξεπερασμένο ένα έργο τέχνης, που έγινε μισό αιώνα πριν..Μα εξακολουθεί να διατηρεί τη δροσιά τη φρεσκάδα και τα ίδια με τότε, επίκαιρα μηνύματά του..
Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει παρωχημένη την »Guernica» του Πικάσο που δημιουργήθηκε το 1937.; Ή κάποιο άλλο, ανάλογο έργο προγενέστερου χρόνου..Ο συσχετισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί, ως υπερβολή.. Γιατί κατά τον Αντρέ Μαρλώ η κάθε παρέμβαση στην τέχνη, έχει τη δική της αξία.
…Μια από τις πιο επιτυχημένες λοιπόν ταινίες της »Φίνος Φίλμ» είναι και αυτή που δείχνει η αφίσα της εποχής.
»Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» είναι παραγωγή του 1959 σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελάριου, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.. Διεύθυνση φωτογραφίας και μοντάζ,του μεγάλου μας κινηματογραφιστή Ντίνου Κατσουρίδη. Φυσικά της »Φίνος Φίλμ» Μια ταινία που εκτόξευσε την Αλίκη μας, στα ύψη της δημοτικότητας. Και την έκανε σταρ. Στις αίθουσες βγήκε στις 16 Νοεμβρίου του 1959. Και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1960 βραβεύτηκε, ως μια από τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες της πενταετίας.. Όταν νεαρός 12–13 χρόνια μετά, πήγα ως βοηθός στην »Φίνος Φίλμ» να εργαστώ, τότε,στο ξεκίνημά μου, την ταινία αυτή την μεταγλώττιζε ο Μάξ Ρόμαν στα Αγγλικά, γιατί είχε πουληθεί στο εξωτερικό.. Μαζί με την »Υπολοχαγό Νατάσσα» κι άλλες ταινίες του Φίνου.. Θυμάμαι την αξέχαστη Αλίκη, πόσο πολύ παρακολουθούσε όλη την διαδικασία αυτή.. Με καμάρι φυσικά, που θα προβάλλονταν στο εξωτερικό.
Τότε που ούτε διαδίκτυο υπήρχε, ούτε η σημερινή άμεση πρόσβαση στην είδηση..Και στην διάδοση των θεμάτων..
Αυτά για την ιστορία..Από εκείνα τα όμορφα χρόνια..
Τα τόσο δημιουργικά..

pdfprint

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *